2,4 milliárd forint összegű tőkebevonás a Continest-nél

Összesen 2,4 milliárd forintos tőkebefektetést kapott növekedési terveinek megvalósításához a Continest Technologies Zrt., három hazai kockázati tőkealap-kezelőtől. A Székesfehérvár Városi Alap és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban. A Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap I. pedig további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban. A tőkebevonás többek között a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejöttét, valamint a jelenleg is meghatározó nemzetközi tevékenységének kiterjesztését, új piacokon való megjelenését támogatja.

Három hazai kockázati tőkealap-kezelő eszközölt tőkebefektetést a Continest Technologies Zrt.-ben, amelynek értelmében összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatják az innováció-fókuszú társaság növekedési terveit. A társaság meglévő tőkebefektetője, a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Takarék Kockázati Tőkealap I., amely 2019-ben lett kisebbségi tulajdonosa a társaságnak, az akkori befektetés tagi kölcsön részét tőkévé konvertálta, amely így 400 millió forintos friss tőkeként jelenik meg. A Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt. a Székesfehérvár Városi Alapon keresztül lett kisebbségi tulajdonosa a Continestnek. A befektető célja, hogy a befektetett tőke hozzásegítse a társaságot a Székesfehérváron épülő, kettes számú gyáregységének kivitelezéséhez, ezáltal is növelve a foglalkoztatottságot a térségben. A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. MFB Beruházási és Tranzakciós Magántőkealapjának a befektetése pedig elsősorban a társaság földrajzi terjeszkedési terveit támogatja, amelynek fókuszában a távol keleti országok, Afrika, valamint az arab térség állnak.

A kockázati tőkebefektetők mindegyike pénzügyi befektetőként jelent meg, az alapítói többség ugyanakkor továbbra is megmarad a tőkebefektetést követően a Continest Technologies Zrt.-nél.

A 2019-ben alapított Continest Technologies Zrt. az elmúlt évek dinamikusan növekedésének köszönhetően már működésének második évében, 2020-ban több mint 820 millió forintos árbevételt ért el, amely mutató 2021-ben már 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Continest által fejlesztett és gyártott, összecsukható konténerek célja, hogy innovatív módon, a fenntarthatóságot és a hatékonyságot szem előtt tartva nyújtsanak megoldást az ideiglenes infrastruktúrát igénylő helyzetekre.

„Az elmúlt évek világpiaci folyamatainak, valamint a fenntartható fejlődés iránti elvárás erősödésének hatására globális szintű igény mutatkozik az ideiglenes infrastruktúrához kapcsolódó megoldásokra. Ezért is látjuk úgy, hogy az összecsukható, moduláris konténertechnológia számára a következő évek meghatározóak lesznek. Az új és a meglévő tőkebefektetőinkkel közösen, egy rendkívül stabil finanszírozási háttérrel nyílik lehetőségünk a szintlépésre, valamint arra, hogy újabb piacokon jelenjünk meg, még inkább hozzájárulva ezzel a hazai exporthoz. A kettes számú gyáregységünk megépítése, amelyet idén szeptemberben fogunk átadni, megnyitja előttünk a lehetőséget ahhoz, hogy még nagyobb volumenben tudjunk gyártani, valamint, hogy tovább fejlesszük a gyártástechnológiánkat” – mondta el a tőkebevonás kapcsán Tegzes Dániel, a Continest Technologies Zrt. stratégiai igazgatója.

„Missziónk, hogy hozzájáruljunk a hazai vállalkozások fejlődéséhez. A Continest termékeinek magas szakmai színvonala, profi menedzsmentje és a társaság eddigi teljesítménye abszolút meggyőző volt számunkra. Bízunk benne, hogy a tőkeemelés segítségével támogatni tudjuk a Continest további terjeszkedését és nemzetközi sikereinek elérését” – tette hozzá Benke Ákos, a Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója pedig így nyilatkozott: „A Continest által megvalósított intenzív növekedés finanszírozása a legtöbb piaci szereplő számára még túl magas kockázatot jelenthet, a Hiventures által nyújtott tőke segítségével viszont mégis lehetővé vált az üzem bővítése. Az MFB Csoport tagjaként a célunk, hogy a hasonlóan sikeres, fiatal vállalatok is töretlenül növekedhessenek. A Continest ráadásul különösen jó példaként szolgál a gyártással foglalkozó startupoknak arra, hogyan lehet pár év alatt nulláról milliárdos árbevételt elérni.”

„A Continest-ben korábban tőkét emelő Takarék Kockázati Tőkealap I. továbbra is meghatározó tulajdonos marad, a hosszú távú befektetői érdekeit szem előtt tartva pedig 400 millió forint tulajdonosi kölcsönt konvertál saját tőkébe a mostani befektetési körben, ezzel is elősegítve a Continest további eredményeit és növekedését” – fűzte hozzá Horváth Marcell, a Takarék Kockázati Tőkealap I.-et kezelő DBH Investment Zrt. cégvezetője, befektetési igazgatója.

2021-ben a társaság átadta első konténergyárát Székesfehérváron, amely jelenleg évente 1000 darab összecsukható konténer gyártására alkalmas és összesen 53 alkalmazottnak ad munkahelyet. A Continest-gyárban a jövőben az ipar 4.0 megoldások alkalmazásával történik a gyártás, a társaság korszerű lemezüzemében és hegesztő csarnokában robottechnológia támogatja majd a hatékony gyártást. De a robottechnológia mellett jelentős létszámbővülést is tervez a társaság: közel 50 új munkahelyet hoznak létre még 2022-ben. A második üzemben a konténerek saját felületkezelésére is lehetőség lesz, a gyártott éves konténerszám pedig eléri a háromezer darabot.

A társaság jelenleg olyan fejlesztéseken dolgozik, mint a komplett konyhatechnológiával felszerelt konyhakonténer, az áruszállításra is alkalmas cargo konténerek, amelyek összecsukható lényegükből adódóan jóval költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik az áruszállítás folyamatát. Folyamatban lévő projektje a társaságnak továbbá az ún. vertikális farm konténer, amelyet a Green Drops Farmmal és a Baptista Szeretetszolgálattal közösen fejlesztenek, lényege pedig, hogy a hidropónia alapú növénytermesztés keretében, termőföld nélkül alakítanak ki növénytermesztésre alkalmas felületeket. Mindezek mellett a Continest folyamatosan fejleszti medikai és katonai felhasználású konténereit is.