Autóipari kisvállalkozás a Debrecen Városi Tőkealap első kedvezményezettje

A Debrecen Városi Tőkealap részeként megkötött első szerződés a személy- és tehergépjárművek szervizelésével foglalkozó MFA Alternatív Energia Kft.-t segíti. A cég ügyvezetője, Szikszai Béla kiemelte: óriási lehetőség számukra, hogy csaknem 370 millió forint tőkeinjekcióval létre tudják hozni új bázisukat a GSV Ipari Parkban, ami magasabb szintre emeli majd tevékenységüket.

 

„Az új telephelyhez kapcsolódva a BMW-vel sikerült egy hivatalos szakszervizre vonatkozó szerződést kötnünk, így is bővíthetjük portfóliónkat” – fogalmazott a cég ügyvezetője. 2020 elején indította el a Magyar Fejlesztési Bank a Debrecen Városi Tőkealapot, ami a helyi kis- és középvállalkozások fejlődését segíti.

Az országban elsőként Debrecenben hozott létre kifejezetten településhez kötődő tőkealapot a Magyar Fejlesztési Bank tavaly februárban. A helyi tapasztalatok alapján azóta más városokban is követték a debreceni példát. Az alap a több éve eredményesen működő, ígéretes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások számára kínál kedvező feltételekkel 30 millió és 1 milliárd forint közötti tőkeemelést. Papp László polgármester az eddigi eredményekről szólva úgy fogalmazott: a tőkealap elsődleges célja, hogy a növekedési perspektívával rendelkező kis- és középvállalkozások előtti adminisztratív és pénzügyi akadályokat lebontsa, és lehetővé tegye magasabb szintű növekedési pályára állásukat.

„Az önkormányzat – és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cége, az EDC Debrecen – fontos feladata, hogy a város növekvő gazdaságában a kis- és középvállalkozások nagyobb szerepet töltsenek be. Több éve dolgozunk azon, hogy abba a termelési láncba, ami részben a multinacionális vállalatokra épül, be tudjanak kapcsolódni a debreceni kis- és középvállalkozások” – fogalmazott a polgármester.

Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője elmondta: az érdeklődő vállalkozásokat a tárgyalássorozat minden fázisában segítik, hogy a befektetővel meg tudjanak egyezni.

„Ha egy cég be tud mutatni egy olyan projektet, amit a banknak megéri finanszírozni, akkor az alapkezelő kisebbségi tulajdonrészt vásárol a vállalatban, és befektető partnerként segíti az üzletet” – tette hozzá az ügyvezető.