Gyakran ismételt kérdések

Milyen projekteknél javasolt a fejlesztési tőkebefektetés?

Elsősorban növekedési potenciállal rendelkező, már működő vállalkozások számára optimális megoldás, de új projektcég finanszírozása sem kizárt. A FOCUS VENTURES által történő befektetés alsó határa 30 millió Ft.

Mi történik a gyakorlatban, ha a FOCUS VENTURES a tőkebefektetése által tulajdonos lesz a vállalkozásban?

A FOCUS VENTURES pénzügyi befektető, az operatív vezetés továbbra is a vállalat menedzsmentjének hatásköre marad. Az MFB Invest pénzügyi kontrollt végez, melyet rendszeres adatszolgáltatás, illetve a Társaság Igazgatóságába és/vagy Felügyelő Bizottságába delegált személyek révén valósít meg.

Milyen előnyökkel jár egy tőkebefektetés?

o Stabil tőkeszerkezet kialakítása
o Könnyebben megvalósítható stratégia
o A finanszírozáshoz nincs szükség fedezetre
o Nincs kötelező rendszeres „törlesztés”
o Egyszerűbben bevonható banki finanszírozás
o Finanszírozási szaktudás
o Széles piaci kapcsolatrendszer

Tőkebefektetésnél mennyi az átlagosan elvárt hozam?

Az indító hozam kb. 8-15 %-os hozamelvárás, de ezt az értéket jelentősen befolyásolja a cég kockázati profilja, mely az értékelés során derül ki. Amennyiben az átvilágítás során mindent rendben találnak, akár alacsonyabb hozamelvárás is lehetséges.

A szerződéskötésig milyen hosszú az átfutási ideje a teljes tőkebefektetési folyamatnak?

Körülbelül 3 hónap, azonban sok esetben elhúzódik, ugyanis az ügyfél által rendelkezésre bocsátott információk nem elégségesek, sem formailag, sem tartalmilag. Amennyiben megfelelően előkészített az alapanyag, akkor lehet felgyorsítani a tőkebefektetési folyamatot.

Milyen módon történik egy ügylet lezárása? Van-e visszavásárlási kötelezettsége a tulajdonosoknak?

A tulajdonosok rendelkezhetnek visszavásárlási kötelezettséggel, de nem kötelező. Akár egy harmadik fél számára is elképzelhető az értékesítés, illetve lehetőségként felmerül, hogy a cég egy másik vállalkozásából fizeti ki a befektetett tőkét.

A hozamelváráson túl kell-e más "hátránnyal" számolnia a vállalkozásnak?

A tőkebefektetés során a tőkebefektető partner belelát a cég működésébe, belső életébe, elsősorban a vállalkozás pénzügyeibe. Kéretlenül azonban nem szól bele a vállalkozást érintő döntésekbe.