EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Az EDC Debrecenben célunk, hogy Város- és Gazdaságfejlesztési Központként működve elősegítsük Debrecen és a régió fejlődését, hozzájárulva ezzel további munkahelyek teremtéséhez és a gazdaság fellendítéséhez – mindezt a 21. század kihívásainak megfelelve. Tulajdonosaink a város meghatározó szereplői: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Cívis Ház Zrt. Tevékenységeink négy nagy területet érintenek: a gazdaság-, város-, illetve vállalkozásfejlesztést, valamint a Smart City koncepció megvalósítását.

 

EDC Debrecen Nonprofit Kft. – Vállalkozásfejlesztés

 

A debreceni és a Hajdú-Bihar megyei vállalkozások fejlesztését segítjük elő a következő tevékenységekkel:

  • Beszállítói program működtetése

Az EDC Debrecen, a beszállítói programmal azt szeretné elérni, hogy a debreceni és a régiós kis- és középvállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt a magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztésében, gyártásában. További törekvés, hogy az itt működő és „érkező” nagyvállalatok beszállítói között egyre több, főleg régiós, lehetőleg magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás tevékenykedjen.

  • Forrásteremtés

A debreceni vállalkozások fejlesztését elősegítendő többek között a GINOP, KEHOP, EFOP és H2020 programokat illetően nyújtunk teljes körű pályázati információs szolgáltatást. A régiós vállalkozások fejlesztéséhez és versenyképességük növeléséhez szeretnénk hozzájárulni a szervezet által biztosított szakértői tanácsadói tevékenység, valamint a Debrecen és vonzáskörzetének vállalkozásairól készülő adatbázissal és ötleteket gyűjtő adattárral. Továbbá, előszűrő szervezetként információt nyújtunk a Debrecen Városi Tőkealap adta lehetőségekről.

  • Gazdaságelemzés

EDC Debrecen egy olyan kutatás elvégzése mellett döntött, amely a helyi és a régiós KKV-kra fókuszál és felméri a cégvezetők véleményét, hogy mennyire vállalkozóbarát Debrecen és környéke, melynek részeként iparági/ gazdaságszerkezeti elemzéseket készítünk helyi és regionális szinten, az üzleti környezet monitorozásával.

  • Vállalkozói ökoszisztéma fejlesztés

Vállalkozói ökoszisztéma fejlesztésének célja, hogy az üzleti környezet felmérések eredményei alapján segítsük elő a regionális vállalatok gazdasági erejének növelését. A tevékenységeink során fő célunk a helyi és regionális gazdasági szereplők üzleti pozícióinak erősítése, kerekasztal rendezvények, beszállítói fórum, valamint tematikus iparági rendezvények szervezésével.

 

A Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt és az EDC Debrecen Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködése a Debrecen Városi Tőkealapra vonatkozóan:

Az eljárás menete

(1) Az MFB és a debreceni önkormányzat közös Városi Tőkealapját a Magyarországon székhellyel rendelkező vállalkozások az EDC Debrecen-en keresztül érhetik el.
(2) A pályázati eljárás úgy indul, hogy az érdeklődő cégek eljuttatják jelentkezésüket, valamint a tőkealap támogatásával fejleszteni kívánt ötletük leírását az EDC Debrecenhez a  business@edc.debrecen.hu címre vagy az EDC Debrecen Vállalkozásfejlesztési csoportjánál keresik Lévay Balázst a következő telefonszámon (+36 20 509 7367).
(3) Az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportja felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, előszűrő szervezetként elvégzi a cég vizsgálatát, majd az anyagot továbbítja az MFB-hez tartozó Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez, mely előterjeszti, jóváhagyásra küldi a projektet a Befektetési Bizottság számára. A Befektetési Bizottság háromtagú, melynek két tagját Debrecen város, harmadik tagját az MFB Invest delegálja.
(4) Sikeres tőkebefektetést követően az MFB Invest Zrt. látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az Alap tulajdonrészének eladásáig.